De sluizen bij Wijk

Samenvatting

Bij Wijk bij Duurstede ligt een kruispunt van Waterwegen. Op de plaats waar de Rijn de Lek wordt steken de schepen onderweg van Amsterdam naar Tiel. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een soort van schepensnelweg. Kaarsrecht bij Wijk bij Duurstede in combinatie met een kolossaal sluizencomplex.

Deze wandeling laat een aantal landschappen zien, eerst het rechte kanaal, daarna een oud ladbouwgebied met monumentale panden, een eigenaardige verhoging in het landschap. Zou dit de “Wijk bij Duurstede” zijn. Maar ook een wandeling over de Lekdijk met een mooi dijkmagazijn en de veerpont naar Beusichem.

Beschrijving

Deze wandeling toont het indrukwekkende sluizencomplex. Het is een aanrader om even te kijken hoe de schepen geschut worden. Vervolgens lopen we geruime tijd langs het kanaal door een landelijk gebied over een rustig pad.

Vervolgens richting de Lekdijk in de richting van het Beusichemse veer. Voor een horecastop kun je hier even oversteken naar het monumentale veerhuis aan de overkant van de rivier.

We vervolgen onze route onderlangs de dijk en komen terug bij het sluizencomplex. Wijk bij Duurstede heeft een mooie binnenstad en de tocht kan eenvoudig uitgebreid worden met een bezoek aan het historische centrum.

Bereikbaarheid

Auto, openbaar vervoer bushalte de Horden

Details

Afstand 9 km
Regio Utrecht
Verharding Verhard
Categorie Rivier
Beginpunt Wijk bij Duurstede, parkeerplaats sluizencomplex
Eindpunt Wijk bij Duurstede, parkeerplaats sluizencomplex
Download GPS bestand (Zip)
Download Routebeschrijving (PDF)

 

Vergeet niet je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6