De stuw bij Hagestein

Samenvatting

De Rijn en de Lek hebben een aantal stuwen waarmee het water in deze rivieren goed geregeld kan worden onder andere voor de scheepvaart. Het zijn grote en imposante bouwwerken. Deze wandeling brengt ons van het centrum van Vianen via het dorpje Hagestein naar een stuw. Van daar uit lopen we over de dijk terug naar Vianen. Het is een wandeling over rustige verharde wegen.

Beschrijving

Deze wandeling voert door een open landschap vanuit het centrum van Vianen. Het stuwcomplex zie je al van verre liggen een grote betonnen bouwwerk waarin grote beweegbare deuren zitten.

Door het centrum van Hagestein (met een bijzonder voormalig gemeentehuis) en een mooi wandeling langs de plas Everstein komen we aan bij de stuw. Bijzonder is de zalmtrap naast het complex. Zalmtrappen zie je meer en meer verschijnen in het rivierenland. Voor koffie oid kun je hier ongeveer 100 mrechtsaf de dijk oplopen

Vervolgens voert de route ons terug naar Vianen. De binnenstad van Vianen is het bezichtigen meer dan waard. Het is een oude vrijstad en heeft een mooie stadspoort. Loop bij het sluizencomplex rechtdoor ipv linksaf.

Bereikbaarheid

Auto en openbaar vervoer, bus vanuit Culemborg en Nieuwegein

Details

Afstand 8 km
Regio Utrecht
Verharding Verhard
Categorie Rivier
Beginpunt Vianen, Parkeerplaats Aime Bonnastraat
Eindpunt Vianen, Parkeerplaats Aime Bonnastraat
Download GPS bestand (Zip)
Download Routebeschrijving (PDF)

 

Vergeet niet je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6